mandag 23. november 2015

Smeden og Bakeren

Smeden og fienden hans begynner å krangle på vertshuset. Det ender med at smeden slår den andre ihjel. 
  1. Har du noengang vært så sint på noen at du kunne hatt lyst til å drepe ham/henne? Ja, det har jeg.
  2. Hva er det som gjør deg så sint? Det kan være mange grunner.
  3. Er det bare andre mennesker som kan gjøre deg så sint eller er det mulig å bli like sint på f.eks. et dyr eller en ting? Går ikke ann å bli sint på dyr. Så bare mennesker.
  4. Tror du noen har vært så sint på deg at de har villet drepe deg? Ja
  5.  Hva kan du ha gjort eller sagt som har forårsaket et slikt sinne hos den andre? Kanskje sagt noe veldig slemt når vi har vært i en krangel eller noe lignende.
Dommeren hevder prinsippet om at «liv for liv maae bødes»: dersom man tar et liv, må man selv bøte med livet. Idag har vi gått bort fra dette, idag straffes mordere i stedet med frihetsberøvelse.
  1.  Hva synes du om å bøte liv med liv? Jeg syntes det blir feil. spesielt hvordan det skjedde i historien.
Det er unektelig en viss logikk i det: tar man liv, må man også gi liv (sitt eget). Dommeren fremhever også at dødsstraff skremmer andre fra å drepe - for ingen vil jo miste sitt eget liv. 
  1. Men hva er egentlig verst: å bli dømt til døden eller å måtte sitte hele livet i fengsel? Jeg vil si at det er å måtte sitte i fengsel hele sitt liv. Dette fordi hvis du blir dømt til døden så blir du bare borte på en måte. Men når man da sitter hele sitt liv i fengsel, så er jo det litt tortur.
  2. Spiller det noen rolle hvordan man henrettes, hvordan forholdene i fengselet er og hvor lang straff man får? Ja

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar